Yeme Bozuklukları

Yeme Bozuklukları nelerdir?

Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı V (DSM V) yeme bozukluklarını ‘Beslenme ve Yeme Bozuklukları’ adı altında toplamıştır.

Beslenme ve yeme bozuklukları olarak kriterlere göre adlandırılan bozukluklar: pika, geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu, kaçıngan/kısıtlı besin alımı bozukluğu, anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu ve tanımlanmış diğer beslenme ve yeme bozuklukları şeklindedir. DSM V el kitabında tanıya uymayan beslenme ve yeme bozukluklarına ise tanımlanmamış diğer beslenme ve yeme bozuklukları adı verilmiştir.

 

DSM V’te Tanımlanmış Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Pika

Pika, taş,  tuğla, tebeşir, sabun, kağıt, toprak vb besin olmayan maddeleri yeme davranışı ve alışkanlığına sahip olma durumuyla karakterize psikiyatrik bir bozukluktur.

 

Geri Çıkarma (Geviş Getirme) Bozukluğu

Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu, yemek tüketimi sonrasında yemeği çiğneme işlemi sonrasında tekrar tekrar çiğneyerek, yutup çıkarak, yutup yeniden çiğneyerek ya da ağızdan dışarı çıkarma ile karakterize psikiyatrik bir bozukluktur.

 

Kaçıngan/Kısıtlı Besin Alımı Bozukluğu

Kaçıngan/kısıtlı besin alımı bozukluğu, vücut ağırlığı kaybı, büyüme geriliği, günlük enerji alımının desteklenmesine sebep olacak derecede beslenme yetersizliğine sebep olan kaçıngan ya da kısıtlı yeme davranışlarıyla karakterizedir.

 

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, beden algısının bozulması ile sağlıksız bir zayıflığı hedef alarak belirgin derecede düşük bir vücut ağırlığı kaybına sebep olma,  ağırlık kazanımından aşırı derecede korkma ve bunlara bağlı bozulmuş yeme davranışı ile beraber görülmektedir.

 

Bulimiya Nervoza

Bulimiya nervoza, aşırı miktarda yiyecek yiyen, yineleyen ve sık tekrarlayan ve yeme kontrolünden yoksun hissetme durumuyla karakterizedir. Bu aşırı yemek yeme sonrasında çıkarma (örn. kusma, müshil veya diüretik kullanımı), aç kalma ve / veya aşırı egzersiz gibi aşırılıkları dengeleyen bir davranış türü izlemektedir.

 

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına yeme bozukluğu bireyin yeme kontrolünü kaybederek tekrarlayan aşırı yemek yeme (epizod) bölümleriyle karakterizedir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan bireyler genelde hafif şişman ya da şişmandır ve tıkınma epizodlarından sonra utanmakta, suçluluk ve sıkıntı duymaktadır.

 

Tanımlanmış Diğer Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Beslenme ve yeme bozuklukları tanı kümesindeki herhangi birinin tanısı için tanı ölçütlerini tam karşılayamadığı durumlarda bu kategori kullanılmaktadır.

  1. Değişiktür (atipik) anoreksiya nervoza
  2. Bulimiya nervoza (düşük sıklıkta ve/ya da sınırlı süreli)
  3.  Tıkınırcasına yeme bozukluğu (düşük sıklıkta ve/ya da sınırlı süreli)
  4. Çıkarma bozukluğu
  5. Gece yeme bozukluğu

 

Tanımlanmamış Diğer Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Tanımlanmamış diğer beslenme ve yeme bozukluğu kategorisi, daha özgül bir tanı koymak için yeterli bilgi olmadığı durumlarda kullanılır.

 

Araştırmalarda Tanımlanmış Diğer Beslenme ve Yeme Bozuklukları

  1. Beden dismorfik bozukluğu: bireyin gerçekte olmayan ama var olduğunu sandığı bir beden kusuru ile aşırı uğraşması ya da bir beden kusuru varsa bile bunu aşırı abartması durumu sonucu işlevselliğin bozulması ile karakterizedir
  2. Ortoreksiya Nervoza: takıntılı bir şekilde sağlıklı beslenme davranışıdır.
  3. Drankoreksiya, besinlerden alınan enerjiyi kısıtlayarak yerine aşırı alkol tüketimi ile bu enerjiyi karşılama ile karakterizedir.
  4. Pregoreksiya ise gebelik döneminde aşırı egzersiz ve diyet uygulaması ile vücut ağırlığı kazanımından kaçınma ile karakterizedir.
  5. Diyabulimiya, Tip 1 diyabetli hastalarda ortaya çıkan vücut ağırlığı kaybına yönelik insülin kullanımı ile karakterizedir.

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.