Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, ilk olarak 1873 yılında Silverman ve Gull  tarafından özellikle kadınlarda görülen kendini aç bırakma ve buna bağlı ruhsal, fizyolojik değişimlerle ilişkilendirilerek adı tanımlanmıştır. Ardından 1911 yılında Carr tarafından ailesi tarafından terk edilmiş çocuklarda yapılan araştırmalarda çocuklarda anoreksiya nervoza tanısı görülmeye başlanmıştır. Yapılan bir ikiz araştırmasında erkeklerde de anoreksiya nervoza tanısının sıklığının son yıllarda arttığı gösterilmiştir yani sadece kadınlara özel bir hastalık değildir.

 

Anoreksiya nervozanın DSM V el kitabında yayınlanan tanı kriterleri:

Gereksinimlerine göre enerji alımını kısıtlama tutumu, bireyin yaşı, cinsiyeti, gelişimsel olarak izlediği yol ve vücut sağlığı bağlamında belirgin bir biçimde düşük bir vücut ağırlığının olmasına yol açmaktadır.

  • Vücut ağırlığı kazanımından ya da şişmanlamaktan çok korkar, belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığında olmasına karşın kısıtlama/çıkarma davranışlarında bulunur.
  • Bireyin vücut ağırlığını ya da biçimini nasıl algıladığıyla ilgili bir bozukluk vardır.

 

 

Anoreksiya nervozanın türleri:

Kısıtlayıcı Tip: Bu alt tür, daha çok sıkı diyet yaparak, neredeyse hiç yemek yemeyerek ve/ya da aşırı spor yaparak vücut ağırlığının kaybedildiği türdür.

Tıkınırcasına Yiyen/Çıkaran Tip: Birey son üç ay içinde tıkınırcasına yeme ya da çıkarma (örn. kendi kendini kusturma ya da laksatif ilaçlar, diüretikler ya da lavmanın kötüye kullanılması) davranışlarında bulunmuş olmalıdır.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırdığı BKİ değerlerinin zayıflık sınıflamasına göre yeme bozukluğunun derecesi hakkında bilgi edinilmektedir.

BKİ (Beden Kütle İndeksi) değerlerinin zayıflık için sınıflandırılması 

Ağır olmayan: BKİ≥17 kg/m²

Orta derecede: BKİ = 16-16.9 kg/m²

Ağır düzeyde: BKİ =15-15.9 kg/m²

Aşırı düzeyde:  BKİ <15 kg/m²

 

Burada belirtmek isterim ki: zayıf olma durumu direk olarak anoreksiyaya işaret etmez. Altında yatan psikiyatrik bir sürecin de olması gerekmektedir. Bu yüzden bu sayfayı okuyup hemen ‘bende, çocuğumda ya da yakınımda anoreksiya olabilir’ diye endişelenmeyin.

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.